Over

Blue Destination

“Het concept Blue Destination maakt duurzaam gebruik van de rijkdommen van de oceaan voor groei, welzijn en banen én beschermt de gezondheid van het ecosysteem van de oceaan.” (Tourism Corporation Bonaire, 2017)”

Wat is Blue Destination?

Bonaire als Blue Destination streeft naar de perfecte synergie tussen natuur, cultuur en economie. De natuurlijke hulpbronnen, zoals de oceaan die het eiland omringt, worden zowel beschermd als benut. Bonaire als Blue Destination creëert een unieke identiteit en beleving, die Bonaire onderscheidt van andere Caribische eilanden. Blue Destination draagt uit waar Bonaire voor staat en helpt om bezoekers aan te trekken die deze waarden delen. Ben jij al Blue?  

Word ook blauw

Het bedrijfsleven op Bonaire is een van de drijvende krachten achter Blue Destination. De Blue Destination Certification is een certificeringssysteem om lokale bedrijven te helpen duurzamer en socialer te ondernemen. Via de certificering krijgt u inzicht in wat uw bedrijf al doet voor milieu, natuur en maatschappij en op welke vlakken er verbetering mogelijk is. U kunt hiermee klanten aantrekken en anderen inspireren ook hun steentje bij te dragen. Lees hier meer over de voordelen van bedrijfscertificering.  

blue_destination_sfeer_image_bonaire_22

Registreer uw bedrijf

Meld hier uw bedrijf of organisatie direct aan voor de Blue Destination Certification
(en de Virus-Aware Seal). Na registratie neemt de Kamer van Koophandel zo snel mogelijk contact met u op.

blue_destination_sfeer_image_bonaire_42

Wat maakt Bonaire Blue?

Het blauwe water dat Bonaire omringt, is een prachtige achtergrond voor veel vakantiefoto’s. Maar, Bonaire weet al heel lang dat de oceaan veel belangrijker is dan dat. De oceaan levert zuurstof, neemt CO2 op en geeft ons te eten. De oceaan staat niet alleen centraal in de natuur. Ook de cultuur en economie van Bonaire zijn vervlochten met de zee.

Natuur

Het Bonaire National Marine Park dat in 1979 werd ingesteld is het oudste marine park ter wereld. Het park omringt het hele eiland en beschermt koraalriffen, zeegras, mangroven en ander onderwaterleven. In 2001 werd Klein Bonaire aan het wettelijk beschermde gebied toegevoegd. Het afgelopen decennium is er grote vooruitgang geboekt met het herstellen van koraalriffen en sinds 2021 is het verboden om schadelijke zonnebrandcrème te gebruiken. Per 1 juni 2022 is er een verbod op wegwerpplastic van kracht op Bonaire. Alle watersporters dragen bij aan het behoud van de natuur door het kopen van de ‘nature tag’. Een uniek systeem waarbij de gebruiker meebetaald aan het onderhoud en behoud van natuur.

Cultuur

Het blauw van de zee is onderdeel van de vlag, van de geschiedenis en van de identiteit van Bonaire. In muziek, dans, kunst en keuken komt het belang van de oceaan naar voren. Toerisme kan een impuls geven aan cultuur en traditie. Uitdragen wat voor Bonaire belangrijk is helpt om de eigen identiteit te herbevestigen en door te geven. Dit draagt bij aan onderlinge verbondenheid en stimuleert samenwerken.

Economie

Binnen een zogenaamde ‘blauwe economie’ wordt de oceaan als natuurlijke hulpbron gebruikt voor economische groei, het verbeteren van welzijn, het creëren van banen én voor het beschermen van diezelfde hulpbronnen (World Bank, 2018). Vanzelfsprekend streeft Bonaire dit na. De economie van het eiland is voor een groot deel gebaseerd op toerisme. Het succes van deze sector hangt af van de status van onze natuur en cultuur. Lees hier hoe verschillende gecertificeerde bedrijven op Bonaire hun steentje bijdragen.

blue_destination_sfeer_image_bonaire_37

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Wees altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, nieuw gecertificeerde, events en het laatste nieuws.